Afgedankt speelgoed komt vaak terecht op een stort, in een verbrandingsoven of in het ergste geval in oceanen. Maar het kan ook anders. Of hoe via upcycling oud speelgoed wordt omgetoverd tot design kantoormeubilair.

Upcycling: what’s in a name?

Upcycling, recycling, downcycling… what’s in a name? Upcycling betreft een stuk van het recyclageproces dat afgedankte voorwerpen op een creatieve manier hergebruikt tot nuttigere, kwalitatievere en waardevollere producten. Het leven van plastic wordt op die manier niet alleen verlengd, ook de duurzaamheid ervan wordt verhoogd.

Weg met de wegwerpcultuur

90% van alle speelgoed is gemaakt van plastic. In het beste geval wordt speelgoed doorgegeven aan andere kinderen. 40% wordt echter na zes maanden niet meer gebruikt. En dat is zonde. Bij ecoBirdy krijgt het speelgoed echter een nieuw leven. Het project werd ontwikkeld binnen het Europese COSME-programma, dat innovatieve ondernemers co-financiert en via Enterprise Europe Network voorziet in de nodige begeleiding.

90% van alle speelgoed is gemaakt van plastic

Jong geleerd…

Hoe eco-Birdy tewerk gaat? Kinderen kunnen hun oud, gebruikt speelgoed deponeren in containers die in basisscholen worden geplaatst en opgehaald. Ze krijgen van de designers via een speciaal ontworpen lespakket meteen ook interessante info en weetjes mee omtrent plastic. Weet je bijvoorbeeld dat 500 flessendopjes dezelfde waarde hebben als één stuk plastic speelgoed?

Upcycling stimuleert duurzaam design

Het ingezamelde plastic wordt vervolgens voor 100% in Europa verwerkt tot hoogwaardig nieuw materiaal voor design kindermeubilair. Het ingezamelde meubilair wordt bij Van Werven, specialist in het recyclen van harde plastics naar hoogwaardige secundaire grondstof voor de maakindustrie, omgezet naar een nieuwe grondstof voor circulair kindermeubilair. Eco-birdy lanceerde in januari 2018 haar eerste collectie stoelen, tafels, lampen en bergmeubels. Of hoe design en duurzaamheid hand in hand gaan.